Tikens brunstcykel

Publicerad 2014-03-17

 

Våren är här och nu är det bara att klä sig varmt och vara ute i timmar och njuta av naturens uppvaknande! Det är inte bara växterna som väcks till liv, utan även hormonerna dras igång av ljuset och värmen.

Denna gång tänkte jag att artikeln skulle handla om tikens brunstcykel. Brunstcykeln delas in i stadier: anöströs, proöstrus, östrus och metöstrus.

Anöstrus kallas även vilostadiet och den innebär att äggstockarna och livmodern
är relativt inaktiva. Den varar från slutet av tillbakabildandet av livmoderslemhinnan efter föregående löp och till början av förbrunsten, det vill säga när blödningen börjar inför nästa löp. Perioden är cirka fyra månader lång, med en normal variation på 2–10 månader. Äggcellerna i äggstocken ligger inaktiva under större delen av anöstrus. Under slutet av denna period kommer ett antal av dessa ägg att bli omgivna av en vägg av specialiserade celler. De kommer att producera vätska in mot den hålighet som bildas mellan äggcellen och den nybildade cellväggen. Folliklarna, det vill säga äggblåsorna, håller på att bildas.

Därefter kommer proöstrus, vilket också kallas förbrunsten. Äggstockarna påverkas av hormonet FSH (follikelstiumulerande hormon) från hypofysen. FSH kommer att få de vätskefyllda folliklarna att växa till. Dessa folliklar kommer att producera östrogen. Antalet folliklar som mognar under varje löp är i genomsnitt 6–8 stycken, men det varierar mellan olika raser. Förbrunsten varar från att de första blödningarna ses till att tiken är parningsvillig. Denna period är cirka 9 dagar, med en normal variation på mellan 3 och 16 dagar.

Under denna period sker förändringar i vagina och uterus. Blodkärlen i uterus förstoras och en del blod kommer att läcka ut från kärlen. Det ses som löpblödning. Vagina kommer att påverkas av östrogenet så att dess vägg blir tjockare och kan tåla parning. Livmoderhalsen, cervix, slappas av så att spermierna lättare kan ta sig in i livmodern.

Under östrus, det vill säga brunsten, är tiken parningsvillig. Perioden varar mellan fyra och tolv dagar, i medeltal nio dagar. Folliklarna är mogna och ägglossningen sker oftast i början av perioden, men tidpunkten kan variera. När ägget lämnar follikeln sker det utan att follikeln förlorar mer än en liten del av vätskeinnehållet. Follikeln kommer därefter att utvecklas till en liten hormonproducerande körtel, den så kallade gulkroppen. Gulkroppen producerar progesteron.

Äggfolliklarnas mognad påverkas av luteiniseringshormonet (LH) från hypofysen. Hormonet påverkar follikeln så att den mognar, brister och släpper ut ägget. Alla ägg som lämnar äggstocken under ett och samma löp gör inte det samtidigt, utan ägglossningen sprids ut över två till tre dagar. Det ökar chanserna för tiken att blir dräktig.

Tikens äggstockar är omgivna av en tunnväggig trattliknande struktur, äggledartratten. Den fångar upp ägget så att det inte försvinner ut i buken. Tratten leder till äggledaren där befruktningen äger rum.

Metöstrus, eller efterbrunsten som den också kallas, är ungefär två månader (mellan 50–85 dagar) lång. Under metöstrus tillbakabildas livmoderslemhinnan och livmodern övergår till vilostadiet.

När ska tiken betäckas? Det är en fråga som är nästan omöjligt att ge ett helt korrekt svar på. Tidpunkten är väldigt individberoende och vissa tikar måste betäckas bara några dagar in i brunsten, medan andra tikar måste betäckas nästan när man tror att det är dags att gå in i metöstrus. Det finns dock vissa generella rekommendationer och bästa tiden för att para de flesta tikar är ungefär 12–14 dagar efter den första synliga blödningen. Det betyder att tiken hunnit komma några dagar in i östrus. Det går inte att ange någon specifik dag för parning eftersom det skiljer mycket vilken dag ägglossningen inträffar mellan olika tikar. Veterinären kan göra vaginal cytologi eller ta flera blodprover och mäta hormonnivåer. Då får man en kurva över de hormoner som samspelar före och under ägglossningen. Vaginal cytologi innebär att cellprover tas från vagina några gånger under den kritiska perioden för att avgöra när ägglossningen kan beräknas ske.

Parning kan göras några dagar före ägglossning eftersom spermierna kan överleva mellan 4–6 dagar i livmodern. De ägg som lossnar från äggstocken går de första dagarna igenom en mognadsprocess innan de kan befruktas. De är även befruktningsdugliga några dagar efter det. Detta betyder att parning som sker några dagar före eller några dagar efter ägglossning kan resultera i valpar. Tiken kan betäckas under ungefär en vecka. Svårigheten är att bedöma när denna vecka börjar och slutar. Parningsvilligheten kan variera hos olika tikar och unga tikar blir ofta parningsvilliga senare i löpet än äldre tikar.

Alla ägg som lossnar under en brunst lossnar inte samtidigt och det gör att tiden för en lyckad parning förlängs ytterligare. Vissa uppfödare med många års erfarenhet lyckas hitta rätt dag och då räcker det att para tiken en gång. Andra uppfödare parar tiken för säkerhets skull några gånger med en eller två dagars mellanrum under den tid hon ställer upp. Riktigt noga måste man vara med de tikar som ska insemineras. Rätt tid för inseminering bestäms med hjälp av vaginal– eller blodprover.

Ylva Trygger
Veterinär

 

Tillbaka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>