Artros 2(2)

Publicerad 2018-04-23

Denna artikel tänkte jag skulle handla om artros. Artros ingår i gruppen reumatiska sjukdomar. Reumatiska sjukdomar är en gemensam beteckning för över 200 olika sjukdomar som kan drabba kroppens rörelseapparat. Bland dessa är artros den absolut vanligaste och läkarna räknar med att 1 av 20 vuxna har symtom på artros just nu och att varannan människa någon gång under livet drabbas av sjukdomen. Även hund och katt drabbas av artros och fler och fler behandlas med mediciner och/eller rehabilitering för att hjälpa hunden/katten hantera artrosen. Artros bryter ner brosk och vävnad runt leder och kan angripa alla delar av kroppen.

Skelettdelar möter varandra i lederna och det är även där alla kroppens rörelser sker. Skelettändarna är beklädda med gummiliknande material, det vill säga brosk, som förhindrar att skelettdelarna skrapar mot varandra. Brosket gör också ledens rörelser så friktionsfria som möjligt. Runt leden ligger en så kallad ledkapsel som bildar ett hålrum runt leden. Ledhålan är fylld med vätska som fungerar som en slags smörjning i leden och samtidigt tillför näring till brosket så att det inte dör. Det är nödvändigt eftersom brosket inte innehåller några blodkärl som annars sköter näringstillförsel från blodet.

Avsaknaden av blodkärl betyder också att brosk inte läker lika snabbt som kroppens övriga vävnad, Om brosket har dålig kvalitet, till exempel på grund av mutationer som drabbar broskets kolagen, bryts det gradvis ner och artros uppstår.

Artros drabbar inte bara brosket. Under sjukdomen utsöndras flera ämnen som förvärrar skadan i en ond cirkel. När brosket bryts ner rör sig delar av det ut i ledvätskan. Det leder till utsöndring av så kallade reaktiva syreämnen och proinflammatoriska ämnen. Ämnena ger upphov till en inflammationsreaktion i leden, som i synnerhet drabbar insidan av ledkapseln (ledslemhinnan) som svullnar. Membranet producerar ledvätska, men inflammationen får den att öka produktionen så att leden svullnar ännu mer. Tyvärr är ledvätskan av dålig kvalitet så leden smörjs sämre och brosket får inte de näringsämnen det behöver. Inflammationen förvärrar därmed den skada som artrosen redan orsakat i patientens brosk.

I förlängningen påverkar det nedbrutna brosket även skelettet eftersom det reagerar med den ökade belastningen genom att producera mer vävnad. Skelettmassan förtätas i ändarna och i vissa fall gör det att små tappar sticker ut från skelettändarna.

Artrosen kan bäst beskrivas som en kedjereaktion. Om en hund skadar till exempel sitt knä utsätts leden för en belastning. Om brosket har dålig kvalitet kan det gå sönder. Som en reaktion på skadan startar broskcellerna en produktion av så kallade inflammatoriska ämnen, vilket ger en inflammation. Normalt skyddar det brosket mot ytterligare skada, men om produktionen fortsätter kan inflammationen förstöra all vävnad. Parallellt med de inflammationsskapande ämnena utsöndrar brosket även så kallade proteolytiska enzymer som bryter ner brosket ytterligare. Normalt producerar broskceller tillväxtämnen som stoppar inflammationen och återuppbygger brosket när det går sönder, men hos artrospatienter gör mutationer i tillväxtämnena att de inte längre fungerar, vilket gör att nedbrytningsprocessen inte stoppas. Utan det skyddande bosket slits skelettet ner. Normalt återuppbyggs skelettvävnaden löpande, men de inflammatoriska ämnena stör skelettbildningen och leder till att skelettmassan blir tätare och att det bildas små skelettutskott. Samtidigt ökar mängden vätska i leden medan de inflammatoriska ämnena hindrar en del av vätskan att strömma ut i blodomloppet och därmed svullnar leden också kraftigt.

Forskarna har i många år letat efter ett botemedel som helt kan förhindra att sjukdomen utvecklas, dock utan framgång. Men nu har stamceller visat sig kunna vara en lösning som till och med kan återuppbygga det förstörda brosket. Stamceller är en särskild typ av celler som inte bara kan genomgå ett obegränsat antal celldelningar utan också kan utveckla sig till alla kroppens olika celltyper och på så sätt återuppbygga förstörd vävnad. När det gäller artros är tanken att stamceller ska injiceras i leden och att de sedan ska bilda nytt brosk. De första studierna med brosk och stamceller gjordes på kaniner år 2001 och forskarna lyckades återställa brosk med hjälp av stamceller från benmärgen. Sedan dess har många studier på råttor, möss, getter, hästar och grisar visat att behandlingen med stamceller inte bara fungerar, utan att brosket i många fall dessutom växer och blir väsentligt bättre.

Vi väntar med spänning på fler positiva forskningsresultat. Tills vidare får vi fortsätta med de metoder vi har, vilka tyvärr inte botar, men åtminstone lindrar besvären som artrosdrabbade hundar/katter får. Ett bra sätt är att se till att hålla din hund varm och inte utsätta den för kyla och drag. Värme för hundar med artros tror många bara är en myt, men det lindrar många av artrosens smärtor genom att värmen utvidgar blodkärlen runt leden så att tillströmningen av blod och syre ökar. Värmen gör också att musklerna slappnar av. Så se till att vara rädd om din hund och ge den oändligt mycket värme och kärlek!

Ylva Trygger
Veterinär

Läs artikeln Artros 1(2).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>