Energi

Publicerat 2016-02-17

På nyårsafton uttalas ofta nyårslöften om viktnedgång, bantning och mer träning. De löftena inbegriper inte bara människorna, utan även hundarna påverkas eftersom en stor del av hundarna tyvärr är överviktiga. Denna gång tänkte jag därför att artikeln skulle handla om energi.

Ofta räknas energibehovet ut på ett alldeles för enkelt sätt: Energi in = energi ut+/- lagrad energi. Kroppen är väldigt dynamisk och det går inte att matematiskt räkna och på förhand avgöra hur mycket kroppen kommer att påverkas av mat och fysisk aktivitet. Matematiken ger en teoretisk grund, men i verkliga livet är det inte så lätt att uppskatta vare sig kalori in eller kalori ut.

I stort sätt använder kroppen all den energi som den får i sig, det vill säga cirka 95 % används. En liten del följer med avföringen utan att tas upp och omsättas. Kroppen upptar i stort sätt allt fett den får i sig, men kombineras fettet med olösliga fibrer så kan kroppen inte ta upp samma mängd fett. Det betyder att allt hunden äter påverkar allt annat hunden äter, även om skillnaderna inte är så stora att de är mätbart i verkliga livet.

Olika typer av fettsyror, kolhydrater respektive proteiner ger olika mycket energi till kroppen. Fett ger 9 gram kilokalorier per gram och kolhydrater och proteiner ger 4 gram kcal per respektive gram. Det gör att om hunden får i sig en mindre varierad diet och bara får i sig nästan all energi från ett visst livsmedel blir medelvärdena missvisande.

Kroppens energiförbrukning kan delas upp i flera kategorier. Dels finns den energi som går förlorad som värme när kroppen bryter ner maten, dels sker en viss energiförbrukning även om kroppen bara är i vila (vilometabolism eller basalmetabolism), dels åtgår det energi under all form av spontanaktivitet under dagen och dels förbrukas energi när hunden tränar och aktivt motionerar. Den energiförbrukning som skapas när kroppen bryter ner hundmaten påverkas självklart av hur mycket mat vi stoppar i hunden; ger vi den mindre mat så bildas mindre värme.

Basalmetabolismen påverkas av viktnedgång och energirestriktion, det vill säga när intaget av energi begränsas. En mindre kropp kräver mindre underhåll och därför mindre energi. Tyvärr sjunker kroppens basalmetabolism mer vid viktnedgång än vad som bara kan förklaras av den minskade vikten. Det betyder att om du bantar din hund och justerar energiintaget efter hand som hunden väger mindre, så kanske hunden inte minskar lika snabbt i vikt som den gjorde från början. Det beror alltså på att hundens vilometabolism har minskat på grund av energirestriktionen. Träning har dock visat sig motverka denna sänkning av metabolismen, vilket gör att det är viktigt att både träna hunden och ändra kosten för att få en bra viktminskning.

En sänkning av vilometabolismen innebär att du ytterligare måste anpassa energiintaget om du vill att hunden ska fortsätta att gå ner i vikt. Likaså blir hundens kropp mer ”slösaktig” om du ger den ovanligt stora mängder. Den energiåtgång som förekommer vid spontanaktivitet uppstår på grund av fysisk aktivitet som vi inte direkt tänker på att hunden utför. Hunden blir till exempel glad och far upp från sin liggplats och viftar på svansen när du kommer hem, den följer med dig ut i köket när du går dit, den rusar till ytterdörren om den hör posten eller när någon ringer på dörrklockan. Denna energiförbrukning skiljer sig mycket åt mellan olika individer och den påverkas också av hur mycket energi hunden äter. Om hunden håller på att gå ner i vikt kommer kroppen att kompensera det minskade energiintaget genom att minska på spontanaktiviteterna, tvärtom vid överätning. Den energiförbränning som uppstår vid spontanaktiviteter är en faktor som ställer till det för många eftersom det är aktiviteter vi vanligtvis inte tänker på eller planerar för och därför är svåra att ta hänsyn till vid viktförändringar, oavsett om du vill att hunden går upp eller ner i vikt. Hundens fysiska aktivitet påverkas mycket begränsat om hunden verkligen utför samma arbete varje gång du motionerar den. I praktiken varierar det dock mycket beroende på hundens dagsform. Om hunden ätit ovanligt mycket är det inte otänkbart att hundens energi är ovanligt hög och den rusar lite extra på promenaden eller träningen. Det motsatta gäller när du givit hunden lite mindre mängd energi.

Den sista viktiga delen är den lagrade energin som finns i kroppen. Vid energiöverskott lagras energi både som fett, kolhydrater och protein. Förmågan att lagra fett är nästan obegränsad, inlagringen av kolhydrater sker i form av glykogen och den är väldigt begränsad. Protein kan egentligen inte ”lagras” alls, utan byggs in och blir en del av kroppsvävnaderna. Fördelningen mellan inlagring av protein, fett och glykogen beror på flera olika faktorer, bland annat ålder (ung lägger på sig protein i form av muskler, gammal får en fettinlagring). Träning förskjuter också fördelningen och mer protein lagras i form av muskelmassa. Inlagring av fett ”kostar” mindre energi än inlagring av samma mängd protein, därför väljer kroppen att helst lagra fett. Motsatt gäller när hunden ska gå ner i vikt; hunden får ut mindre energi av att förbränna ett kilo muskler än ett kilo fett. Hunden får bara ut en tiondel så mycket energi om den bränner ett kilo muskler jämfört med ett kilo fett, vilket betyder att det krävs ett större energiunderskott för att göra sig av med ett kilo fett än vad som krävs för att tappa ett kilo muskler. Ju mindre fett hunden har på kroppen desto större är risken för att den förlorar muskelmassa istället för fettmassa vid energirestriktion. Detta är anledningen till att smala hundar många gånger verkar ha lättare att gå ner i vikt än feta!

Ylva Trygger
Veterinär

Läs också inlägget 8 sätt att motionera din hund (och dig själv) och 30 % av Sveriges hundar är överviktiga – hur mår din hund?.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>