Lukt- och smaksinnet

Publicerad 2015-08-19

Allt vi upplever tar vi in via våra sinnesorgan och därför tänkte jag att artikeln skall handla om två av hundens sinnesorgan.

Hunden mottar intryck från omgivningen genom sinnesorganen. Hörsel–, syn– och luktsinnet ger intryck från ett större område, medan känsel– och smaksinnet ger hjärnan information om den allra närmaste omgivningen. Smaksinnet är ett annorlunda sinnesorgan än syn–, hörsel– och luktsinnet eftersom det är ett sinne som kräver kontakt med ämnet. De övriga sinnena är flyktsinnen som kan varna för kommande faror.

Smakcentrum ligger skilt från luktcentrum, men de ligger nära varandra. Smaklökar är de lökliknande bildningar som innehåller smakreceptorerna. Genom nervtrådar förmedlar smakreceptorerna intrycken till hjärnan. Smaklökar finns också på den mjuka gommen (området precis framför svalget) och längre ner i svalget på struplocket.

Antalet smaklökar hos olika djurslag varierar, men antalet har inte med förmågan att uppfatta svaga smaker att göra. Människan har ungefär 10.000 smaklökar, kaninen 17.000 och kon 25.000. De flesta fåglar har bara mellan 20–60 stycken.

Olika smaklökar förmedlar olika smaker till hjärnan. Inuti smaklöken finns endast en typ av celler (smakceller). Via nervtrådar har smakcellerna förbindelse med smakcentrum i hjärnan. Smakcellerna är en typ av kemoreceptorer och det innebär att de är känsliga för kemisk stimulering. Nervtrådarna går i olika grenar av tre kranialnerver, det vill säga ansiktsnerven, tung–svalgnerven och hjärt–lung–magnerven.

För att en smak ska uppfattas måste ämnet lösas i vätska på tungan. Saliven är individuellt sammansatt och förmågan att lösa ämnen varierar från individ till individ. Det gör att varje hund (och människa) har olika lätt för att känna, uppleva och uppfatta olika smaker.

Människan kan urskilja fyra smaker; salt, sött, surt och beskt. Smakerna uppfattas från områden av tungan; sött uppfattas huvudsakligen från tungspetsen, salt från både tungans kanter och tungspetsen och surt från smaklökar på tungans sidor. Den beska smaken uppfattas långt bak på tungan. Den totala smakupplevelsen är
 en blandning av smakerna. Smakupplevelsen beror också till mycket stor del på hur ämnet luktar. Hur och om alla smaker kan uppfattas av hunden är inte helt känt.

Vid upplevelsen av ett foder har lukten en mycket stor betydelse. Luften från munhålan pressas upp i näshålan vid tuggning och sväljning och påverkar på så sätt luktsinnet. Det som upplevs som en smak är oftast en lukt. Ett nedsatt luktsinne påverkar i hög grad hur smakligt fodret upplevs eftersom smaksinnet inte är lika känsligt som luktsinnet och det krävs mycket högre koncentration av ett ämne för att det ska uppfattas av smaksinnet. Testa att hålla för näsan när du tar en tugga eller provar ett livsmedel! Det är nästan omöjligt att känna smaken utan att samtidigt känna doften.

Längst in i näshålorna finns områden med luktsinnesceller (luktepitel). Luktslemhinnans nervceller nybildas under hela livet, vilket är ovanligt för nervceller. För att sinnescellerna ska påverkas så mycket som möjligt av doftämnen i luften drar hunden stötvis in luften när den luktar på något intressant. I luktsinnescellen omvandlas doften till elektriska signaler. Signalerna leds via flera tunna nervtrådar till hjärnan.

Luktepitelet är täckt av ett tunt lager slem. De luktmolekyler som finns i luften måste fastna och lösas upp i slemskiktet för att de ska kunna påverka luktsinnescellerna. Mängden molekyler som löser sig behöver vara väldigt liten för att hunden ska kunna uppfatta lukten.

Hundens luktsinne är oerhört mycket känsligare än människans och är ett mycket viktigt sinnesorgan för hunden. Den information som hunden får om omgivningen, det vill säga den luktbild som hunden får, är minst lika viktig för hunden som den bild av omgivningen människan får genom synen. Den historiska utvecklingen av luktsinnet hos hunden har gjort att de speciella dofter som kommer från något som hunden kan ha nytta av eller från ämnen som bör undvikas, uppfattas extra bra. Luktsinnet varierar mellan olika raser. Hos de raser som avlats för att med lukten spåra upp och hitta vilt är luktsinnet mest välutvecklat. En Bayersk Viltspårhund kan spåra ett skadat vilt djur som passerat över ett område 3 veckor tidigare, även om många hundar och människor därefter gått över spåren.

Ett friskt luktsinne hos människan kan känna cirka 10.000 olika lukter. Det är svårare att ta reda på hur många lukter hunden känner. Luktreceptorerna i nässlemhinnan är av olika slag och finns samlade i fält i luktslemhinnan. Varje luktreceptor kan fungera som mottagare för en hel grupp av luktmolekyler.

Lukten är viktig för att fodret ska smaka bra. En hund med nedsatt luktförmåga, på grund av till exempel mycket sekret i nosöppningarna, får ofta sämre aptit. Nosöppningarna ska hållas rena och om nytt sekret täpper till öppningarna bör man undersöka varför hunden bildar en ökad mängd sekret. En förkyld hund äter oftast sämre och för att stimulera hungern bör nosöppningarna hållas rena och öppna.

Ylva Trygger
Veterinär

 

 

En kommentar till Lukt- och smaksinnet

  1. Anna M Herdenborg skriver:

    Hejsan !

    Tack för att jag fick läsa denna intressanta
    artikel då jag var nyfiken på om hundar har smaklökar eller inte !
    Jag har själv en golden retriever som är inne på sitt 11e år, fyller år den 8 augusti.

    Blev dock lite nyfiken då du skriver att det är viktigt att man håller rent i nosöppningarna, hur gör man det, eller måste man uppsöka en veterinär?

    Tack på förhand

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>