Ögonlocken

Publicerat 2014-05-15

Ögonlockens uppgift är att skydda ögat från yttre påverkan. Det är blinkreflexen som skyddar. Blinkreflexen är den reflex som ger upphov till en blinkning när något som kan skada ögat närmar sig. Ögonlocken sprider även tårvätskan över ögat. Tårvätskan kommer från körtlar i övre ögonlocket och från en körtel under det tredje ögonlocket. Ögonlocken måste ligga an jämnt och fint mot hornhinnan för att inte hornhinnan ska bli irriterad eller skadad. Det finns ärftliga sjukdomar som gör att ögonlocken inte har normal form. Det ger upphov till skador och inflammationer i konjunktiva (slemhinnan) eller hornhinna.

Tredje ögonlocket kallas även blinkhinnan. Det är en struktur som är belägen i den mediala ögonvrån. Det latinska namnet på tredje ögonlocket är Membrana nicitans. Den kan vara pigmenterad (brun eller svart) och kan vara svår att se. Den kan även vara opigmenterad eller vit och ses då tydligt. En opigmenterad blinkhinna med kärl som tydligt framträder kan uppfattas som sjukligt, men det är helt normalt. Blinkhinnan kan glida ut över ögat och har en skyddande funktion. Vid hornhinnesår på den mediala delen (delen mot nosen) av hornhinnan kan blinkhinnan täcka såret och bidra till en bättre läkning. På baksidan av blinkhinnan finns lymfvävnad och en tårkörtel.

Vid ögonlockens kanter växer normalt en rad med ögonhår. Ögonhåren ger ett visst skydd för ögat och växer så att de inte berör ögats hornhinna. Det är vanligare med ögonhår på det övre ögonlocket.

Distichiasis innebär att ett eller flera och ibland en hel rad hårstrån växer innanför de normala ögonlockshåren. Hårstråna kan vara korta eller långa, mjuka eller hårda. De kan repa mot hornhinnan och ge upphov till irritation och ibland stora sår. Det
 är inte alltid hårstråna irriterar ögat och om de inte orsakar irritation så tar man inte bort dem. Hårstråna utgår från en meibomsk körtel och kommer ut genom körtelns utförsgång. Det är ett ärftligt tillstånd och ses framför allt hos amerikansk cocker spaniel, shetland sheepdog, cocker spaniel, långhårig dvärgtax och pekinese. Hårstråna kan växa ut under hela livet och förekommer således hos både unga och vuxna hundar.

Distichiasis kan behandlas på flera olika sätt. Ibland plockas hårstråna ut med pincett, men tyvärr kan de växa ut igen. En del veterinärer bränner roten till hårstråna för att förhindra att de ska växa ut igen. Det går att kirurgiska operera bort hårsäckarna. Det är inte alltid man lyckas med behandlingen och ibland måste hunden opereras flera gånger. Om man bränner bort hårstråna är det viktigt att själva roten dödas, annars växer det ut ett nytt strå. När man bränner av roten gör man det genom den kanal som hårstråt växer fram ur. Hårstråt växer oftast ut genom slemhinnan på ögonlockets insida.

Trichiasis är ett annat problem kan drabba ögonlocken. Vid trichiasis har hårstråt sin rot på det normala stället utanför ögonlockskanten, men hårstråt växer eller böjer sig in mot ögat och orsakar samma sorts irritation som vid distichiasis. Det kan bero på medfödda faktorer eller en skada mot ögonlocket som gör att hårstråt böjs felaktigt. Trichiasis behandlas genom att ögonhåret/ögonhåren opereras bort.

Hos unga hundar kan en ögonirritation uppkomma som bara tillfälligt blir bättre vid behandling med ögonsalva. Hunden blinkar med ögat och får ett slemmigt sekret i ögat. Vid en noggrann kontroll kan så kallade ektopiska cilier hittas. Det är ögonhår som växer fel. Ögonhåren kommer fram på insidan av ett ögonlock, oftast det övre. De kan vara mycket svåra att se med blotta ögat. De hittas oftast cirka en halv centimeter från ögonlockskanten. De är inte stora men kan orsaka ett litet sår på hornhinnan som är kraftigt irriterande. Det krävs ett förstoringsglas eller att man droppar färgmedel i ögat för att de små hårstråna ska hittas. En noggrannare undersökning måste ske under bedövning. Ektopiska cilier behandlas genom att hårstråna opereras bort.

I ögonlocken kan både benigna och maligna tumörer uppträda. De är ovanliga och det sker sällan någon spridning till andra kroppsdelar. Tumören kan irritera hornhinnan eller störa synen om den är stor. Det är oftast ofarliga adenom som härstammar från körtelvävnaden i kanten på ögonlocket. Adenom är en godartad svulst som härstammar från körtelvävnad. Tumörerna behandlas genom att man opererar och om operationen sker i tidigt stadium når man oftast gott resultat.

Fröskal eller annat främmande material kan komma in under tredje ögonlocket och fastna. Det ger en kraftig ögoninflammation och påverkan på hornhinnan. Om en medicinsk behandling inte ger förväntad effekt kan det finnas ett främmande föremål i ögat som ligger och retar ögat. Symtomen är oftast så kraftiga att man redan vid första besöket gör en grundlig undersökning och hittar den främmande kroppen.

Ylva Trygger
Veterinär

Medel för ögonvård av hund.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>