Ögonskador

Publicerad 2017-01-30

Denna artikel handlar om ögon och olika vanliga skador som förekommer. På sommaren är du och din hund ute mer i naturen och risken för skador ökar. Här kommer information och tips om ögonskador! Ögonlocken kan skadas vid slagsmål eller när hunden springer genom snåriga buskar. Såren måste ses om så snart som möjligt, annars är det inte säkert att ögonlocket går tillbaka till sin tidigare form. Om ögonlockskanten inte läker helt rakt kommer ögat att rinna. Alla sårskador (inte bara sår på ögonen) som behöver sys, bör helst till veterinär inom 8 timmar. Ju tidigare och snabbare en ögonskada sys desto bättre.

Din uppgift: tvätta såret med ljummet vatten. Förhindra att hunden kliar sig i ögat med tassen eller drar huvudet mot marken. Sätt på hunden en skyddskrage eller en hink. Krage kan du köpa hos veterinär eller i djuraffärer, men hemma kan du göra en provisorisk krage av en hink där botten skärs bort. Åk in till veterinär!

Veterinären kommer att undersöka och rengöra såret och sedan bedöma om såret måste sys. Det är mycket viktigt att den yttersta kanten av ögonlocket är jämn och därför sys oftast sår i ögonlockskanten, även små sår. Om såret inte sys, kan hunden få ett jack eller ett trappsteg på ögonlockskanten som ger framtida problem. Hunden har ett tredje ögonlock och det kallas även för blinkhinnan. Det är en struktur som är belägen i den inre ögonvrån. Den kan vara pigmenterad (brun eller svart) och svår att se, eller vara opigmenterad eller vit och synas tydligt. En opigmenterad blinkhinna med kärl som tydligt framträder kan uppfattas som sjukligt, men det är helt normalt. Den så kallade blinkhinnan kan glida ut över ögat och den har en skyddande funktion. Vid sår på hornhinnan vid den inre vinkeln av ögat kan blinkhinnan täcka såret och bidra till en bättre läkning.

På baksidan av blinkhinnan finns lymfvävnad och en tårkörtel. Lymfknutorna på tredje ögonlockets baksida kan vara kroniskt inflammerade och det kallas follikulit. Blinkhinnan kan bli förtjockad och inflammerade lymfknutor kan ses på blinkhinnans framsida och i slemhinnan runt området. Follikulit kan behandlas på olika sätt. Vissa veterinärer skrapar eller bränner/etsar folliklarna med ett retande medel och behandlar sedan med ögonsalva. Andra veterinärer föredrar enbart medicinsk behandling. Genom att skrapa eller etsa påskyndas läkningsförloppet eftersom skrapningen orsakar en skada som i sin tur sätter igång kroppens egen läkningsprocess.

Vid närkontakt med en ilsken katt (eller hund) kan kattens klo rispa sönder tredje ögonlocket. Om det bara repats upp en liten flik kan det räcka med att veterinären klipper bort fliken som annars skulle kunna irritera. Ibland måste sårskadan sys.

Körteln bakom det tredje ögonlocket kan hos unga hundar svullna och falla fram. Det ser ut som en röd rund massa som täcker en stor del av ögat. Det kallas cherry eye. Cherry eye kan uppkomma mycket snabbt och det ser allvarligt ut när körteln faller fram. Hunden är dock förvånadsvärt obesvärad. Cherry eye kan orsakas av en inflammation och förstoring av körteln. När körteln kommer utanför kanten på blinkhinnan svullnar körteln ytterligare på grund av den försämrade cirkulationen. Helst vill veterinären behålla körteln och sy fast den under blinkhinnan. Det finns möjlighet att operera bort hela körteln, men det kommer att påverka och försämra tårproduktionen. En försämrad tårproduktion kan i sin tur ge upphov till andra sjukdomar.

Fröskal eller annat material kan komma in under tredje ögonlocket och fastna. Det ger en kraftig ögoninflammation och påverkar även hornhinnan. Om hunden har en ögoninflammation som inte går över trots en medicinsk behandling, kan det finnas ett främmande föremål i ögat som retar ögat och ger upphov till inflammationen. Oftast är dock symtomen så kraftiga att veterinären redan vid första besöket misstänker att något kan ha kommit in i ögat. Vid en sådan misstanke görs en mycket grundlig undersökning. Ögat lokalbedövas med hjälp av droppar och efter 20 minuter kan veterinären dra fram det tredje ögonlocket och inspektera det. Den främmande kroppen kan vara inbäddad i en svullen tårkörtel och kan vara svår att upptäcka.

Både benigna (godartade) och maligna (elakartade) tumörer förekommer i ögonlocken. Det sker sällan någon spridning till andra kroppsdelar, men tumören kan irritera hornhinnan eller störa synen om den växer och blir stor. Tumörerna är oftast ofarliga så kallade adenom som kommer från körtelvävnaden i kanten på ögonlocket. Adenom är ett samlingsnamn på en godartad svulst som härstammar från körtelvävnad, de förekommer på nästan alla ställen i kroppen som har körtelvävnad. Om ögonlockstumören opereras i tidigt skede brukar det oftast inte uppstå några framtida problem.

Ylva Trygger
Veterinär

Medel för rengöring av ögon.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>