Spermier

Publicerat 2014-11-14

Hösten är här och jag tänkte vi skulle kasta oss in i uppfödarnas gyllene värld. Denna gång tänkte jag att artikeln skulle handla om spermier.

Spermien har längst fram en hätta, som också kallas spetskropp eller akrosom. Den innehåller enzymer och proteiner, vilket gör att spermien kan ta sig igenom 
och in i ägget och binda sig till det. Under huvudet kommer spermiens kropp, som kallas mellanstycke. Där bildas energi för svansens rörelser. I spermiehuvudet finns arvsanlagen. Spermier produceras kontinuerligt i testiklarna från könsmognaden och så länge hunden lever. Varje dag produceras flera miljoner spermier. Kvaliteten försämras dock med åldern. Spermien förflyttar sig på ett snurrande sätt genom att svansen roterar runt. Denna rörelse har egentligen bara betydelse när den ska ta sig den allra sista biten fram till ägget. I övrigt sker rörelsen framåt genom rörelser i omgivningen inne i tiken.

En spermie är bärare av hälften av hundens genmaterial, vilket innebär att den innehåller 39 stycken kromosomer. I spermien ingår bara den ena av de normalt dubbla kromosomerna och en av dessa kromosomer är den så kallade könskromosomen. Den kallas könskromosom eftersom det är den som bestämmer vilket kön avkomman får.

Produktionen av spermier regleras av ett hormon som bildas i hypofysen, det så kallade follikelstimulerande hormonet som förkortas FSH. FSH hos tiken stimulerar utvecklingen av folliklar i äggstockarna och stimulerar även produktionen av östrogen, det vill säga det kvinnliga könshormonet.

En del faktorer som har betydelse vid produktionen av spermier är väl kända, men det finns många faktorer som man ännu så länge bara tror sig kan påverka kvaliteten och produktionen. En känd faktor är temperaturens betydelse. Spermaproduktion kan inte ske vid kroppstemperatur och testiklarna finns därför i pungen där temperaturen är någon grad lägre än i övriga kroppen. Det finns två system för att reglera temperaturen hos testiklarna. Dels omges testiklarna av artärer som för blod till testiklarna och vener som för blod tillbaka till hjärtat och det lite svalare blodet i venerna kyler av artärblodet innan det når testiklarna. Dels finns det en annan mekanism som har med hur nära kroppen testiklarna befinner sig. Under kalla dagar drar muskler i pungens vägg ihop pungen så att testiklarna förs närmare kroppen och inte kyls av för mycket. Pungen ser då liten ut. Under perioder av hög värme eller när hunden har feber sker det motsatta, det vill säga pungen töjs ut och testiklarna hamnar längre bort från kroppen. Vid hög feber kan systemet inte hindra att temperaturen i testiklarna blir för hög och då kan spermaproduktionen påverkas.

När spermierna bildats förs de samman i samlingsgångar som mynnar ut i bitestikeln. Bitestikeln är egentligen en mycket lång gång som är kraftigt ihoprullad och omgiven av en hinna som fäster den till testikeln. Sädesledaren tömmer sig i urinröret där det löper genom prostata, inte långt från urinblåsans mynning. Normalt är sädesledaren full av mogna spermier och hos en hund som inte ejakulerar kommer överskottet av spermier att passera ut i urinen. Gamla spermier ersätts ständigt av nya spermier från bitestikeln. Vid undersökning av urin ses ofta spermier och det är alltså fullt normalt.

Prostatan kallas även blåshalskörtel och ligger vid urinblåsans hals. Denna körtel kan kännas vid rektalisering (när veterinären känner med ett finger i rektum), men om prostatan är förstorad kan den falla framåt i buken och vara svår att känna. Sädesledarna passerar in i prostata och förenas där med urinröret. I prostata bildas en näringsrik vätska, den så kallade sädesvätskan. Sädesvätskan får spermierna med sig som proviant in i slidan.

Vid parningen kommer först hanhunden att bestiga tiken flera gånger och göra stötande rörelser. Penis är synlig, men fortfarande inte svullen. En klar vätska kan komma från urinröret. Denna första del av ejakulatet kommer framför allt från prostata och innehåller mycket få eller inga spermier. Hanhunden bestiger till sist tiken ordentligt och håller sig fast med frambenen. När penis trängt in i vagina kommer erektion att ske. Svällkropparna som finns vid sidan om penis hindrar blod att passera ut från speciella vävnader i penis och de är de som är med och påverkar så att den andra fraktionen av ejakulatet lämnar sädesledaren. Denna del innehåller rikligt med spermier. Den spermierika ejakulatfraktion består av en halv till en milliliter vätska. Strax efter ejakulationen kommer hunden att vilja stiga ner från tiken och vända sig om. Hunden vänder sig alltså om och kommer att stå med bakdelen mot tiken, medan penis fortfarande sitter fast i vagina förutsatt att penis har en ordentlig erektion. Penis kommer att vara böjd 180 grader bakom penisbenet och i den ställningen kan hundarna förbli i upp till en halvtimme. Under denna tid avgår den tredje ejakulationsfraktionen som består av klar vätska från prostata. Den vätskan kommer att skölja in spermierna i livmodern. Det är inte nödvändigt att hundarna fastnar för att parningen ska lyckas, men chansen till dräktighet ökar.

Jag kommer att återkomma med mer information om djurens fortplantningsorgan och fortplantning.

Ylva Trygger
Veterinär

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>