Tandproblem

Publicerad 2017-03-21

 

Denna artikel skall handla om tänder. Det är inte bara människor som behöver sköta om sina tänder, även hundar får plack och tandsten. Det kan leda till smärtsamma inflammationer, tandlossning och dyra veterinärkostnader. Du kan rädda din hunds tänder och upprätthålla en god munhälsa relativt enkelt genom daglig tandborstning. Cirka hälften av alla hundar lider av någon typ av sjukdom som drabbar tänder och tandkött och den vanligaste orsaken till det är plack.

Munhålan innehåller normalt en stor mängd olika bakterier. Det förekommer minst 200 olika bakteriearter på tänder som börjar utveckla tandsten. Cirka 20% av bakterierna är anaeroba, det vill säga klarar sig utan syre. Det går inte att med antibiotika få en steril miljö i munhålan och det är inte heller önskvärt. Antibiotika används endast vid mycket speciella infektioner i munhålan eller när det finns risk för spridning av munhålebakterier till andra delar av kroppen.

Framtänderna används för att ta in fast foder/föda i munnen. Vid flytande föda används tungan som slev. Stora, hårdare foderbitar krossas med kindtänderna innan de sväljs, men hunden tuggar annars inte fodret. Hundens magsäck har förmåga att ta emot och smälta större bitar än människans magsäck. Om bitarna är för hårda för hunden att smälta så kräks hunden upp dem. Kräkreflexen utlöses lättare hos hund än hos människa och en kräkning behöver inte betyda att hunden är sjuk.

Plack utgörs av bakterier, saliv och döda celler som fastnar som en mjuk beläggning på tanden. Det är när placken materialiseras, vilket den gör relativt snabbt om den inte avlägsnas, som tandsten bildas. Det är viktigt att förstå att det är placken som orsakar besvären, inte tandstenen. Det är inte helt fastställt varför vissa individer drabbas av tandköttsinflammationer och tandlossning till följd av plack, men precis som hos människor spelar arvsanlagen en stor roll. Andra sjukdomar och/eller mediciner/ läkemedel som orsakar torr mun kan också bidra till problem.

Små raser drabbas oftare än större raser av tandproblem. Vissa individer kan få problem redan före 1 års ålder. Det vanligaste är dock att tandlossning ses från cirka 4 års ålder och besvären ökar med åldern. Tandlossning leder ofta till att hunden till sist helt saknar framtänder, men hunden klarar sig ändå bra och det påverkar inte mag–tarmfunktionen.

Utöver tandlossning kan olika tandproblem leda till rotspetsbölder och andra smärtsamma infektioner i munhålan. Dessutom sprider sig bakterier från den infekterade munnen via blodet och kan orsaka problem i andra organ som till exempel hjärta, lever och njurar.

Vissa speciella foder, tuggben och liknande kan minska bildande av tandsten, men väldigt få tuggprodukter innehåller preparat som är förebyggande mot plack och tandsten.

Vad kan du göra för att förebygga? Viktigast är att införa daglig tandborstning, men även att en gång per vecka noga kontrollera hundens mun och tänder. Tänderna ska undersökas både på in– och utsidor. När munnen hålls öppen kan du kontrollera bettytorna på tänderna och se eventuella emaljskador. Inspektera även tandköttet mellan tänderna långt in.

Det är relativt vanligt med en tandköttsinflammation mellan de bakre kindtänderna, speciellt på mindre hundar. Tandköttsinflammationen gör att tänderna så småningom sitter löst. Det kan vara svårt att upptäcka, så tryck på tandköttet på misstänkta ställen och kontrollera att det inte kommer fram var från någon tandköttsficka. Ta tag i en tand och se om det går att vicka på den. Tänderna sitter vanligen helt fast, även om en viss rörelse normalt finns i tänder med endast en rot. Tänder med en rot finns långt bak i munnen. Även om du kan vicka lite på en tand behöver det alltså inte betyda att den måste dras ut. Rådgör med din veterinär om du hittar en lös tand.

Genom att lyfta på läpparna kan du inspektera tändernas utsidor. Titta i första hand efter tandsten, men leta också efter emaljskador och avslagna tänder. Det är inte ovanligt att den största tanden i överkäken, den så kallade rovtanden, går sönder när hunden biter på något hårt. Det drabbar framför allt större hundar. Tanden spricker och en bit av kronan ramlar bort. Upptäcks sprickan i tid går det att laga skadan utan att rotfyllning måste göras. Pulpahåligheten öppnas när tanden frakturerar, det vill säga går av. Om det finns en öppen pulpahålighet bör tanden åtgärdas av tandläkare. Det kan eventuellt dröja flera år innan en sådan skada ger symtom, men det är bättre att förebygga problem genom att behandla i tid.

Hundar kan också få kariesangrepp och då framför allt på de platta kindtänderna långt bak i munnen eller på den stora kindtanden i underkäken som biter mot rovtanden. Karies ser ut som ett hål fyllt av gulaktigt halvhårt innehåll.

Ylva Trygger
Veterinär

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>