Tikens dräktighet

Publicerad 2015-03-15

Jag tänkte att vi i denna artikel skall fortsätta inom området fortplantning. Denna gång beskriver jag dräktigheten och hur den kan fastställas på olika sätt.

När tiken är betäckt och blivit dräktig kommer moderkakan att växa till och bilda en gördel runt de fosterhinnor som fostret ligger i. Fostret får sin näring och det
 syre det behöver via blodkärl som finns i navelsträngen. I navelsträngen finns både blodkärl som för blod till fostret och blodkärl som för blod från fostret. Från fostret till modern överförs koldioxid och avfallsprodukter och moderkakan fungerar som fostrets lungor, lever, tarm och njurar. Det sker alltså inget direkt utbyte av blod mellan fostret och modern och fostret är därför i viss mån skyddat från en del gifter och annat som kan finnas i tikens blod. Denna tunna barriär mellan fostrets och moderns blod kallas placentabarriären. Placentabarriären skyddande fostret för vissa mediciner, men den skyddar dock inte mot alla mediciner.

Dräktighetsperioden räknas från den dag tiken blir parad. I de fall tiken paras vid flera tillfällen med samma hanhund är det svårt att veta vid vilket tillfälle tiken blev dräktig. Ibland blir några ägg befruktade vid ett tillfälle och andra ägg vid ett annat tillfälle. Tiken är i medeltal dräktig i 63 dygn (61–63 dygn). Med normal dräktighetstid räknas dock från 58 dygn och upp till 68. Vid stora kullar sker valpningen ofta före 63 dygn och om tiken bara har enstaka valpar kan hon gå några dagar längre. Så länge tiken mår bra och inga grönaktiga flytningar uppträder är risken liten för att dräktighet är onormal.

Dräktigheten är svår att påvisa på bara allmänna tecken i ett tidigt skede. I vissa fall kan man se en viss förändring i tikens uppträdande. Hon kan verka lugnare och äta mer än vanligt. Illamående kan förekomma runt den tredje till femte veckan. Juvren svullnar från den femte dräktighetsveckan. Spenarna ökar också i storlek under femte vecka. Under sjätte dräktighetsveckan brukar man kunna se att bukomfånget ökar, speciellt om tiken har många foster. Efter drygt halva dräktighetstiden kan vissa tikar få ett klart segt sekret från vagina under någon eller några veckor.

Drygt tre veckor efter parningen, det vill säga under det som kallas 4:e dräktighetsveckan, kan centimeterstora fosterblåsor kännas. De blir under den kommande veckan mera ovala och omkring 3 centimeter i diameter. Det fordrar en snäll och lugn hund som inte får vara för tjock för att man ska kunna känna dessa blåsor. Senare under dräktigheten kan det vara svårare att känna fosterblåsorna eftersom livmodern blir mera jämntjock. I senare delen av dräktigheten kan man känna foster och mot slutet av dräktigheten kan fostrens rörelser ses genom bukväggen eller kännas om man lägger handen mot buken.

Med hjälp av ultraljud kan en dräktighet fastställas redan efter tre veckor. Det är ofta bättre att vänta en vecka till, eftersom fosterblåsorna fördubblats i storlek på bara en vecka. Ultraljud är en enkel undersökning och skadar inte fostren. Det kan vara svårt att förutsäga exakt antalet foster, speciellt i stora kullar. Tikar som har mycket gas i tarmarna eller är riktigt feta kan vara svåra att undersöka. I tveksamma fall görs undersökningen om någon vecka senare. Det är en fördel om grovtarmen är tom och om inte alltför mycket foder finns i tunntarmen. En kort fasta före undersökningen kan därför vara bra. Däremot kan det underlätta om urinblåsan innehåller en del urin, så tiken behöver inte vara nyrastad före en ultraljudsundersökning.

En säker diagnos med hjälp av röntgen kan göras tidigast sex veckor efter parning. Fostrens skelett börjar förbenas vid 42 till 45 dygn, det vill säga kalcium har lagrats in i tillräcklig mängd i benen för att de ska kunna ses på röntgen. Före det kan en förstorad livmoder ses, men man kan inte fastställa vad denna förstoring beror på. Dräktighetsröntgen är helt ofarlig för foster och tik men även med röntgen kan vara svårt att säkert säga hur många foster som finns i livmodern.

Under den senare delen av dräktigheten kan man höra fostrens hjärtljud. Det kan vara svårt, speciellt om tiken är orolig. Hjärtfrekvensen hos ett foster är nästan dubbelt så hög som hos tiken.

Det finns ett snabbtest som görs på plasma eller serum där en ökad halt av hormonet relaxin kan ses vid dräktighet. Testet kan användas för att fastställa dräktighet cirka fyra veckor efter ägglossningen, i praktiken cirka fyra veckor efter betäckning. Testet är mycket tillförlitligt om det görs tidigast 26 dagar efter ägglossning.

Ylva Trygger
Veterinär

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>