Går det att hålla fästingarna borta utan gifter?

Innan jag köpte Häromi så använde jag Exspot på mina hundar. Det fungerade ganska bra men visst fick de en fästing då och då. Att droppa gift på dem kändes inte så bra, speciellt när vi hade små barn också som gärna kelade med hundarna.

Jag har provat en del giftfria alternativ för att hålla de otäcka fästingarna borta. Om de fungerar är naturligtvis en fråga om hur man definierar fungerar. Inga metoder är hundraprocentiga. Hundarna får fortfarande fästingar som man får plocka ur pälsen men det är betydligt färre än om de inte skulle skyddas av något.

I år har jag valt att ge Smilla Fixodida och använda ett bärnstenshalsband för långhåriga hundar.

Smilla med bärnstenshalsband

I början på säsongen fick hon bara Fixodida och då fick hon några enstaka fästingar men sedan det nya fästinghalsbandet av bärnsten har kommit på plats så har hon inte haft en enda fästing (ta i trä).

Det kan vara en bra idé att ge dubbel dos av Fixodida den första veckan för att snabbt få upp effekten och sedan kan man minska dosen.

Vi får in olika synpunkter från er kunder, många tycker att det fungerar jättebra men en del tycker att det inte har någon effekt alls. Det tycks som om effekterna är individuella och att man får prova sig fram till vad som fungerar på sin egen hund.

Hur man upplever att det fungerar beror ju också på vad man har för förväntningar. Förvänta dig inte att det blir helt fästingfritt (det blir det inte med gifter heller) men om du kombinerar ett par metoder så kan du uppnå riktigt bra resultat.

Kommentera gärna och beskriv hur det har fungerat på era hundar.

Christer Wernborg
Häromi Hundtillbehör AB

PS. Ha alltid en fästingkrok i fickan. Ju snabbare du kan ta bort fästingen desto mindre risk är det att den har hunnit smitta din hund (eller dig).

 

Om Christer Wernborg

Ägare och VD för Häromi Hundtillbehör AB.
Det här inlägget postades i Hälsa, Tips. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>