Hjälp jag har en problemhund….den gör utfall mot andra hundar när vi är på promenad

Ja, så börjar ett samtal till mig och ägaren önskar få hjälpa med sin hund.  Problemet har blivit så stort så ingen i familjen vill längre gå ut med hunden.  Hon berättar att hon skäms över hur hennes hund beter sig och att hon blir stressad bara av tanken att de ska gå ut. Hennes barn som är i tonåren har slutat helt att gå ut med hunden och det har mer och mer bara blivit mammans uppgift.  Pappan reser mycket i sitt arbete och tar inget ansvar för hunden.

Vi bestämmer att vi ska ses hemma hos familjen och bokar in en tid.

När jag anländer till familjen så möter jag en hund som hoppar och skäller mot mig.  Familjen försöker lite desperat att ta kontroll på situationen. Eftersom hunden inte är aggressiv, vilket jag tagit reda på innan jag anländer så ber jag dem bara att strunta i hunden.  Familjen andas ut och lyssnar på mig. Medans hunden går igenom sin ritual och kämpar för att få uppmärksamhet på sina villkor så pratar vi bara på vidare om varför hunden gör som den gör. Jag berättar om den viktiga situation som uppstår när hundens flock förändras och att hunden nu ställer viktiga frågor: – Vem är du och var passar du in i denna flock? Genom att jag som är nykomling bara struntar i hunden så får den information att den inte är ansvarig för mig.  När hunden märker att dens beteende inte leder någonstans så lugnar den sig ganska snabbt och lämnar oss.

Vi kliver in i vardagsrummet och sätter oss ner med lite fika och hundens ägare börjar berätta:

Vi älskar verkligen vår hur och han är hur bra som helst här hemma. Han gosar och myser med oss och vill gärna leka då och då.

På morgonen är han så gullig och väcker oss, han står där med sina söta ögon och skäller mot oss att det är dags att vakna.

När han fått upp någon av oss så springer han fram till fodertunnan och skäller och vi ser det som att han berättar att han är hungrig. Så vi ger honom mat. När han fått sin mat så brukar han ta några tuggor för att sedan lämna maten och gå ut i hallen. Där skäller han på oss tills vi kommer och då står han vid ytterdörren och vill ut.

Vi antar att han är kissnödig och tar ut honom. Han har så bråttom och drar intensivt i kopplet och väl ut är han inte längre kontaktbar. Han springer runt med nosen i backen och enda gången han tittar upp är om det kommer en annan hund, då blir han som galen och bara kastar ut i kopplet och skäller helt hysteriskt.  Han är helt blockerad och det går inte att få kontakt med honom.

Vi tycker vi ger honom ett bra liv och att vi verkligen försöker förstå honom. Vi har tränat detta med hundmöten i flera år och gått massor av kurser i hur vi ska göra. Vi har fått tips om allt från kraftiga ryck i kopplet till att ge honom massor av godis.  Det har inte fungerat något vidare och nu vet vi inte längre vad vi ska göra.

Denna historia som familjen berättar är inte ovanligt, det är oftast mycket kärleksfulla familjer som jag möter som vill sin hunds bästa men känner sig maktlösa över de problem som uppstått.

Genom familjens berättelse så var det tydligt varför hunden hade fått problem. Den har helt enkelt fått för mycket ansvar i den egna flocken och försöker desperat att hantera det på det sätt som är möjligt för en hund.

Utfall mot andra hundar är hundens sätt att försvara sin flock.  Det kan vara extremt jobbigt för en hundägare när hunden gör utfall men det kan vara värt att veta att det är minst lika jobbigt för hunden.

Jag berättade hur viktigt det är för hunden som är ett flockdjur att ha en trygg ledare. Extra viktigt för att hunden lever i en värld som den inte förstår – en värld skapad av människan.

Denna raring hade tagit på sig ansvaret för sin familj, väcker dem när flocken skall återförenas och kräver sedan sin mat, vilket han då och då struntar i, han vill bara informera sin flock att det är han som ställer villkoren. När han gjort det så ställer han nästa krav och det är att tala om för sin flock att det är dags att gå ut på jakt (det som vi kallar för promenad). Flocken följer snällt hans villkor och han får bekräftat vilken roll han har i sin flock. Han är en lugn och trevlig hund med sin egen flock men så snart de får gäster så kräver han uppmärksamhet hela tiden. Han tycker om att mysa med sina flockmedlemmar men bara när han själv väljer det. Skulle någon i familjen vilja vara med honom utan att han valt det så morrar han dovt och informera att det inte är önskvärt att umgås just nu. Det är inte ovanligt att han ignorerar sin familj under långa stunder men om de får gäster så hoppar han upp i soffan hos någon av sina familjemedlemmar och kräver att bli klappad. Hunden informerar här vilken status han har till de nyanlända gästerna .

Vill du veta hur du kan kommunicera med din hund så det blir rätt signaler så kan du läsa om allt detta i boken DET GODA HUNDÄGARSKAPET från desperation till inspiration. Där får du svar på frågorna varför vi missförstår våra hundar och hur vi kan kommunicera med våra hundar på ett språk som de redan förstår och som är helt utan våld, skrik eller andra obehagliga tillbehör.

Att leva med hund är inte ett krig som skall vinnas – det är en relation som ska byggas.

Varma hälsningar

Mervi Kärki
Dog Listener Sverige, Amichien Bonding
Hundinspiration

Om Christer Wernborg

Ägare och VD för Häromi Hundtillbehör AB.
Det här inlägget postades i Produktnyheter, Tips. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hjälp jag har en problemhund….den gör utfall mot andra hundar när vi är på promenad

 1. soraya skriver:

  Brukar ofta gå på promenad med familjens fem schäferhundar samtidigt. All vill visa sig på styva linan vid hundmöten. Det är de två hanarna som kan vara ohanterliga ibland,vanligtvis om jag blir överraskad. Den yngre hanen håller samtliga mycket lugna,medan jag helt måste koncentrera mig på honom.

  Det är inte den yngre hanens beskydd som håller den övriga flocken lugn utan uteslutande obehaget han i sin frustration kan utsätta dem för. Är det så att den yngre hanen inte är med då är det den dominante äldre hanen som kan ge mig häftiga problem om jag inte håller reda på honom.

  Hemma vill den yngre hanen och en av tikarna gärna fjäska och krypa för den äldre hanen.

 2. Madeleine Sjöström skriver:

  Hej.
  Undrar vad familjen fick för tips?? Min lilla chihuahua är precis likadan vid möte av hundar och när någon kommer och hälsar på hemma. Skulle gärna vilja ha lite tips.
  Mvh Madeleine.

 3. Hej!
  Usch, sånt är alltid tråkigt.. Min kära boxer Jaffa var lite busig mot andra hundar när han var yngre. Däremot tränade vi snabbt bort det genom att han fick kontinuerligt möta andra snälla (vuxna) hundar i lugna miljöer. Tog inte lång tid innan det försvann.

 4. Hosting skriver:

  Mina kurser har jag for det mesta i Glindrans skola, Bjorkvik, Katrineholms kommun. Jag samarbetar med Studieframjandet i Katrineholm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>